1. Nationaal park Aigüestortes
1 van de 2 nationale parken in de Pyreneeën is het Parque Nacional de Aigüestortes … De Catalaanse Pyreneeen! Aigües tortes betekent ‘kronkelend water’ en met die naam geeft het al veel aan. Water is hier in talloze verschijningen te aanschouwen. Meer dan 200 bergmeren, moerasachtige vlakke gebieden, vele watervallen en meanderende beekjes. En dan hebben we het nog niet eens over de bergen gehad. Scherpe, granieten toppen zoals het Besiberri-massief, de Agulles de Travessani en de Encantats vormen een machtig decor. De hoogste toppen bereiken net de 3.000 meter. Samen met het water geeft het ruwe, grillige en rotsige gebied het gevoel van een echte wildernis. Dit nationale park is dan ook een fantastische plek om te wandelen. Doordat de berghutten niet ver van elkaar af liggen is het wandelen van een meerdaagse tocht hier heel goed te doen. 

2. Het Montsecgebergte
Ten zuiden van de Catalaanse Pyreneeen, in het hart van de provincie Lleida in Catalonië, ligt het Montsec-gebergte, ten noorden van de hoofdstad Lleida en iets ten zuiden van Tremps. Al van verre is het gebergte herkenbaar door de steile wanden. De  Terradets-kloof in het midden deelt de bergketen in twee delen: de Montsec d’Ares aan de westkant en de Montsec de Rúbies aan de oostkant. Een kloof waar al meanderend zowel een weg als een spoorlijn doorheen loopt. Een stukje verder naar het westen wordt de Montsec d’Ares opnieuw door een kloof doorklieft, in de diepte loopt een rivier en een smal voetpad. Deze kloof staat bekend als de Congost de Montrebei. Montsec d’Ares staat vooral bekend om de meer dan 180 grotten, waaronder enkele zeer diepe grotten die van bijzonder archeologisch belang zijn. De Montsec de Rúbies aan de oostkant, is niet zo toeristisch als het westelijk deel van het bergketen, maar zeker niet minder spectaculair. Veel bergbeklimmers  hebben dit deel ontdekt en dit gebergte heeft inmiddels wereldfaam  in de internationale klimwereld.

In De Montsec liggen fantastische wandelroutes. Dwars door het gebergte meandert de rivier La Noguera Ribagorçana. Grote stuwdammen met stuwmeren zorgen ervoor dat deze rivier hier en daar wordt gereguleerd. Hier zijn spectaculaire wandeltochten te maken naar de stuwmeren, over kabelbruggen en langs kloven met diepe afgronden van soms wel honderd meter.

3. Vulkanische zone La Garrotxa
Over dit prachtige gebied heb ik al eerder geschreven maar mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ten oosten van de stad Girona en ongeveer een uurtje rijden vanaf de kust ligt La Garrotxa: een vulkanische gebied met de daarbij behorende verschijningsvormen die het vulkanisch geweld van ooit, heeft opgeleverd. Bijzonder mooie middeleeuwse dorpen liggen her en der verspreid. De lavabergen zijn hier veranderd in glooiende heuvels vol bossen. De grote verscheidenheid van flora en fauna zijn opvallend en dat heeft alles te maken met de verschillende klimaten die hier door elkaar heen lopen. Het Noord-Europese en het Mediterrane klimaat. De vruchtbare aarde vanwege 40 vulkanische kegels en meer dan 20 lavastromen. In het voorjaar zijn hier schitterende vlinder- en orchideeënwandeltochten te maken. Overigens is het hier in het najaar ook wonderschoon. Fietsen en wandelen is hier een heerlijkheid. 

4. Montserrat
Een bijzonder en speciaal bergmassief in Catalonië is Montserrat. Niet in de Pyreneeën maar 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona. De naam van de berg betekent ‘gezaagde berg’ naar de gezaagde of  gekartelde vorm van de rotsen. Het massief van de Montserrat is een geologisch juweeltje dat al van ver te zien is aan de horizon. Op 720 meter hoogte ligt het Benedictijnse klooster van Montserrat, een bekend heiligdom en bedevaartsoord. Het  klooster van Montserrat gewijd aan de Maagd van Montserrat, beschermheilige van Catalonië. Vandaar dat het ook wel de spirituele berg wordt genoemd. Vanaf het klooster kun je wandelen naar een spectaculair uitkijkpunt op de hoogste top van Montserrat, de Sant Jeroni (1236 meter).  

5. Alt Pirineu Natural Park
Het grootste natuurgebied van Catalonië met bijna 70.000 hectare, van Pallars Sobirà tot Alt Urgell Counties. De hoogste top, en ook hoogste berg van Catalonië, is de Pica d’Estats (3.143 meter). Vanaf de bergtop heb je de mooiste uitzichten van de Pyreneeën en zou je op een heldere dag zelfs de berg van Montserrat nabij Barcelona kunnen zien… De natuur is schitterend en de berg is een ware uitdaging voor fervente bergbeklimmers.

6. Zeereservaat Illes Medes
Zoals gezegd biedt Catalonië een enorme verscheidenheid aan landschappen, flora en fauna, met meer dan 580 kilometer aan kust die zich uitstrekt van de Costa Brava naar de Ebro-delta. Aan deze kuststrook liggen natuurgebieden die van groot belang zijn voor de fauna van Zuid-Europa, zoals het zeereservaat Illes de Medes.. Dit gebied is overigens ook heel geschikt om te duiken, snorkelen en kajakken.

7. De Ebrodelta
Daar waar de rivier de Ebro in de Middellandse Zee stroomt ligt ‘Het nationaal natuurpark Delta de L’Ebre’, ofwel de Ebrodelta. Het gebied beslaat 320 vierkante kilometer aan moerasland en rijstvelden. In dit gebied leven meer dan 300 soorten vogels. Voor vogelspotters een walhalla. Aan de kust liggen mooie zandstranden..

8. Natuurreservaat Aigüamolls de l’Empordà
Nog een gebied waar ontzettend veel vogelsoorten leven. Helemaal in het noordoosten van Catalonië. Het moerassige natuurreservaat Aigüamolls de l’Empordà, heeft de ideale omstandigheden voor vele vogelsoorten. Het is een moerasgebied dat ook een gedeelte strand- en duingebied omvat. Een gebied met zoutpannen en zoetwaterlagunes. Een deel van dit natuurreservaat is opengesteld voor natuurliefhebbers.

Wandelen en Fietsen in Catalonie
Het schitterende Garrotxa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *