Skip to main content

Een wandelvakantie doorTwente... Landgoederen, kastelen en kronkelige beken
‘Kalm aan en rap een beetje!’ Die woorden van de Twentse cabaretier Herman Finkers zouden zomaar door je hoofd kunnen schieten als je door het gemoedelijke Twentse land wandelt. Want vertragen doe je hier als vanzelf. Om te genieten van de bossen, de landgoederen, de kronkelige beken en de slingerende landweggetjes die langs boerderijen en eenzame kerkjes voeren. Een wandeltocht door een kleinschalig landschap, met overnachtingen in de levendige steden Oldenzaal, Hengelo en Enschede.

Route: 5 - 253 km (5 wandeldagen) – Start- en eindpunt: Tubbergen

De volledige beschrijving van deze route met een uitgebreid routekaartje met bezienswaardigheden en achtergrondinformatie is te lezen in het boek wandelvakanties in Europa (zie onder dit artikel).

Dagtrajecten van deze route:

DAG 1: TUBBERGEN - LATTROP (46 KM)
DAG 2: LATTROP - OLDENZAAL (47 KM)
DAG 3: OLDENZAAL - ENSCHEDE (64 KM)
DAG 4: ENSCHEDE - HENGELO (44 km))
DAG 5: HENGELO – TUBBERGEN (53 km)

UNIEK AAN DEZE ROUTE

  • Levendige steden als Oldenzaal, Enschede en Hengelo

  • Kleinschalig coulisselandschap

  • Indrukwekkend bezoek aan Kamp Westerbork

  • Landgoederen, kastelen en havezaten

  • Mooie natuurgebieden, zoals het Lutterzand

 wandelvakantie rivieren hase en ems

Ervaar de rust en natuur van Twente op de wandel: wandel door Tubbergen, Ootmarsum en natuurgebieden zoals Springendal en Landgoed Lage, langs de prachtige rivier de Dinkel.

Geniet van kunst, cultuur en het Twentse lappendekenlandschap.  Wandel door de geschiedenis van textiel in Gronau en langs de Dinkel door het Aamsveen en Witte Veen, met een grote diversiteit aan natuur. 

In Enschede vind je naast een autovrij centrum ook diverse culturele hotspots, zoals het Rijksmuseum Twenthe en het Wilminktheater en Muziekcentrum.
Wandel vervolgens door de compleet heropgebouwde wijk Roombeek, waar op 13 mei 2000 de Vuurwerkramp plaatsvond.

Onderweg zie je ook het kleinschalige boerenland rondom Twekkelo, dat behouden wordt door bewoners. Voordat je in Hengelo aankomt passeer je de Watermolen van Oele.
De legendarische Kroezeboom op de Fleringer es is een zevenhonderd jaar oude holle eik met een stamomvang van 725 cm. De boom diende vroeger als grensmarkering tussen de hooggelegen zandgrond en woeste gronden, en boeren hielden er geheime godsdienstoefeningen tijdens het verbod op katholieke erediensten. Bezoek de kapel die in 1944 ter herinnering aan deze gebeurtenissen onder de boom werd gebouwd.

Ontdek de veelzijdigheid van Twente op de wandel! 

ETEN & DRINKEN

Twente kent heel wat streekproducten. Hartige specialiteiten zijn onder andere de bakleverworst (worst van spek, ham en lever) en de boerenmetworst (harde, gekruide worst van varkensvlees). Ideaal voor zoetekauwen zijn de Twentse kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) en Twentse krentenwegge (brood met meegebakken krenten).

START- EN EINDPUNT
Tubbergen

DUUR
5 dagen

AFSTAND
253 km

ZWAARTE ROUTE
*
Vlakke route over goede wandelpaden en verharde weggetjes. Weinig hoogteverschil. Geen grote dagafstanden.


ERNAARTOE

Auto: Utrecht-Tubbergen: ca. 140 km. In Tubbergen kun je op diverse plekken gratis en onbeperkt parkeren (in het centrum geldt een blauwe zone).
Info: seety.co/nl/parkeerregeling/tubbergen.

Openbaar vervoer: Trein: Utrecht CS-Almelo. In Almelo bus naar Tubbergen. Totale reistijd ca. 2,5 uur.

------------------

Een uitgebreide beschrijving en routekaart met tips en bezienswaardigheden over dit gebied kun je lezen in het boek wandelvakanties in Europa

wandelvakanties in europa


DEZE REIS WORDT UITGEVOERD DOOR: Eigen-Wijze Reizen

 


     

    Klik voor het hele overzicht van wandelvakanties door Twente of in de kaart