Skip to main content

Een wandelvakantie door Friesland... Langs de Friese elf steden, meren en kliffen
De Elfstedenschaatsers hebben tijdens hun tocht door Friesland haast. Wij gelukkig niet. Deze zesdaagse wandeltocht voert je langs de Friese elf steden, maar laat je ook het land ertussen zien. Het glooiende Gaasterland bijvoorbeeld, met zijn eeuwenoude bossen en kliffen aan de IJsselmeerkust. Je wandelt langs sloten met pompeblêden, meren met ruisend riet en weides met loeiende koeien. Een Elfstedentocht voor levensgenieters. Pak je wandel. ‘It giet oan!’

Route: 3 – 284 km (6 wandeldagen) – Start- en eindpunt: Leeuwarden

De volledige beschrijving van deze route met een uitgebreid routekaartje met bezienswaardigheden en achtergrondinformatie is te lezen in het boek wandelvakanties in Europa (zie onder dit artikel).

Dagtrajecten van deze route:

DAG 1: LEEUWARDEN – SNEEK (56 KM)
DAG 2: SNEEK - RIJS (65 KM)
DAG 3: RIJS - WORKUM (34 KM)
DAG 4: WORKUM - HARLINGEN (34 KM)
DAG 5: HARLINGEN - DOKKUM (69 KM)
DAG 6: DOKKUM - HARLINGEN (26 KM)

UNIEK AAN DEZE ROUTE

  • In het spoor van de Elfstedentocht

  • De Friese Elfsteden

  • Wandelen langs IJsselmeer & Waddenzee

  • Heuvelachtig Gaasterland met kliffen

  • Weidsheid van de Friese meren

 wandelvakantie duitsland landweggetje munsterland 1300x550

Ontdek het mooie Friesland en Gaasterland op de wandel tijdens een onvergetelijke wandelvakantie.

Je start in de hoofdstad Leeuwarden, waar je historische bezienswaardigheden ontdekt zoals de Kelders, het geboortehuis van Mata Hari en het Keramiekmuseum Princessehof. Vervolgens rijd je richting Bolsward, waar jaarlijks de Wandelelfstedentocht van start gaat. Vanuit Bolsward wandel je door naar de kleine Elfstedenstad IJlst en watersportstad Sneek, waar je tijdens de jaarlijkse Sneekweek van veel muziek en theater kunt genieten.

Wandel langs meren en door het kleinste Elfstedenstadje Sloten voordat je het glooiende en bosrijke Gaasterland bereikt. Hier kun je de Mirnser Klif bewonderen, met een weids uitzicht over het IJsselmeer. Verder wandelend naar Elfstedenstad Stavoren, passeer je het Rode Klif bij Warns, waar de Friese vrijheidsstrijd wordt herdacht. 

Wandelen door de Friese steden is een geweldige manier om de prachtige provincie Friesland te verkennen. Met zijn vele historische gebouwen, gezellige straatjes en schilderachtige grachten bieden de steden van Friesland een unieke en authentieke ervaring. Bovendien is wandeleneen duurzame en gezonde manier om deze steden te ontdekken. Tijdens het wandelengeniet je van het prachtige landschap en de lokale cultuur door onderweg te stoppen bij één van de vele restaurants, cafés en musea.

Friesland is één van de meest wandelvriendelijke provincies van Nederland. De wandelpaden zijn goed onderhouden en bewegwijzerd, wat het wandelenveilig en comfortabel maakt. Dus pak je wandel en ontdek de prachtige Friese steden in jouw eigen tempo!

ETEN & DRINKEN

Typisch Friese lekkernijen zijn Friese droge worst, Friese riperkrite kaas en Friese nagelkaas. Wie van zoet houdt, koopt oranjekoek, Fries suikerbrood (ook wel Fryske sûkerbôle genoemd) of probeert Fryske dúmkes, een soort anijskoekjes. Verder zijn er volop alcoholische specialiteiten, zoals Fryske hynder whisky en Beerenburg.

START- EN EINDPUNT
Leeuwarden

DUUR
6 dagen

AFSTAND
284 km

ZWAARTE ROUTE
*/**
Vlakke route. Af en toe harder trappen door lichte glooiingen in het Gaasterland en bij tegenwind op de dijken.


ERNAARTOE
Auto: Utrecht-Leeuwarden: ca. 160 km. Gratis parkeren aan de rand van Leeuwarden met P&R.
Info: parkerenindestad.nl/leeuwarden. Openbaar vervoer: Utrecht Centraal-Leeuwarden: ca. 2 uur met de trein.

------------------

Een uitgebreide beschrijving en routekaart met tips en bezienswaardigheden over dit gebied kun je lezen in het boek wandelvakanties in Europa

wandelvakanties in europa


DEZE REIS WORDT UITGEVOERD DOOR: Wandel Relax

 


     

    Klik voor het hele overzicht van wandelvakanties door Friesland of in de kaart