Skip to main content

Zeeland

Een wandelvakantie door Belgisch Limburg. Bourgondisch genieten van natuur én historie
Tijdens deze vijfdaagse wandeltocht door het groene Belgisch Limburg reis je langs riviervalleien, glooiende gras- en hooilanden en de spectaculaire natuur van Nationaal Park Hoge Kempen. Je bezoekt de oude steden Tongeren en Hasselt, waar je op z’n Vlaams kunt lunchen met ‘ballekes met krieken’ en een pintje. En weleens tussen de boomkruinen gewandelt of dóór het water gereden? Tijdens deze wandeltocht ga je het beleven.

Route: 9 – 288 km (5 wandeldagen) – Start- en eindpunt: Genk

De volledige beschrijving van deze route met een uitgebreid routekaartje met bezienswaardigheden en achtergrondinformatie is te lezen in het boek wandelvakanties in Europa (zie onder dit artikel).

Dagtrajecten van deze route:

DAG 1: GENK - PEER (60 KM)
DAG 2: PEER - HOUTHALEN (63 KM)
HOUTHALEN - TONGEREN (62 KM)
DAG 4:TONGEREN - RIJKHOVEN (49 KM)
RIJKHOVEN - GENK (55 KM)

 

 

UNIEK AAN DEZE ROUTE

  • Nationaal Park Hoge Kempen

  • Bruegelmuseum

  • De steden Tongeren en Hasselt

  • Landcommanderij Alden Biesen

  • Wandelpaden door boomkruinen en water

 wandelvakantie rivieren hase en ems

Ontdek de geschiedenis en natuur van Belgisch Limburg tijdens de wandelroute vanaf Genk. Bezoek de voormalige steenkoolmijn C-Mine en ervaar het dagelijks leven van mijnwerkers in de vorige eeuw. Wandel door Nationaal Park Hoge Kempen, het leefgebied van 7000 soorten planten en dieren. Volg het Rondje Bosland, een wandelbrug tussen de boomtoppen, en spot bijzondere vogelsoorten in het natuurreservaat Vallei van de Zwarte Beek. Sluit je dag af bij het Bezoekerscentrum Greenville, waar je meer kunt leren over het mijnwerkersverleden en schone technologie.

Peddel door het oude landschapspark De Wijers tijdens je wandelavontuur door Belgisch Limburg! Wandel langs 1001 vijvers en diverse natuurgebiedjes waar zeldzame planten en dieren leven. Geniet van het glooiende Limburgse boerenland en bewonder kastelen en kleine rivieren. Bezoek de oudste stad van België, Tongeren, en ontdek de rijke geschiedenis van deze strategisch gelegen handelsstad. Bewonder het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt en bekijk voorwerpen uit de Gallo-Romeinse periode in het Gallo-Romeins Museum. Wandel door het middeleeuwse Moerenpoort en ervaar de verstilde vroomheid van het Sint-Catharinabegijnhof.

Ontdek het prachtige landschap van België tijdens deze wandelroute! Startend bij het oude landschapspark De Wijers, doorkruis je de Jekervallei en het Franstalige Wallonië. Bewonder de kastelen Scherpenberg en Rosmeulen, passeer het bedevaartsoord Klein-Lourdes en ontdek Fort Eben-Emael. Proef de grottenworst en rijstevlaai in de Grotten van Kanne en bezoek het indrukwekkende Château Neercanne en Landcommanderij Alden Biesen. Geniet van de rustieke sfeer in de Engelse en Franse tuinen van het kasteeldomein. Sluit de dag af in de mooie overnachtingsplek Rijkhoven.

Verken de veelzijdige smaken van Hasselt tijdens de laatste etappe van je wandelvakantie. Pauzeer in Bilzen voor een kop koffie voordat je de middeleeuwse stad Hasselt bereikt. Breng een bezoek aan de Japanse Tuin, Modemuseum Hasselt en het Jenevermuseum voordat je verder wandelt door prachtige natuurgebieden. Maak onderweg een stop bij het bijzondere wandelpad 'Wandelen door het water' in Bokrijk en bewonder de oude huisjes en ambachten in het Openluchtmuseum. Eindig je avontuur terug in Genk, waar je kunt genieten van de rust en de ervaringen van de afgelopen dagen kunt laten bezinken.

ETEN & DRINKEN

Het bekendste Belgische gerecht is toch wel de op Vlaamse wijze gebakken Belgische friet (met Belgische mayonaise). Andere typisch gerechten zijn: grote pannen mosselen (met friet), stoofpotjes van langzaam gebraden vlees en uien in bruin bier, ‘ballekes met krieken’ (gehaktballetjes met kersen), witlof uit de oven met ham en kaas en garnalenkroketten. Bestel bij een lokaal restaurant ook eens een vol-au-vent (pastei met kippenragout) of een Gentse waterzooi (een soort soepgerecht van Noordzeevis, groenten, room en aardappelen, geserveerd met brood). Zoete lekkernijen zijn Belgische pralines en Luikse of Brusselse wafels.

START- EN EINDPUNT
Genk

DUUR
5 dagen

AFSTAND
288 km

ZWAARTE ROUTE
**/***
Relatief vlakke route over goede wandelpaden. Hier en daar glooiend.


ERNAARTOE

Auto: Utrecht-Genk: ca. 160 km. In Genk kun je op diverse plekken gratis en onbeperkt parkeren. Kijk op: genk.be/parkeren-in-genk-centrum.
Openbaar vervoer: Utrecht Centraal-Genk: ca. 3,5 uur met de trein (via Maastricht).

------------------

Een uitgebreide beschrijving en routekaart met tips en bezienswaardigheden over dit gebied kun je lezen in het boek wandelvakanties in Europa

wandelvakanties in europa


DEZE REIS WORDT UITGEVOERD DOOR: Wandelrelax

 


     

     

    Klik voor het hele overzicht van wandelvakanties door of in de kaart