Skip to main content

Wandelen door Utrecht, Noord- en Zuid-Holland
Langs vestingsstadjes, waterrijke gebieden met forten en Kastelen.
In de verte zie je het kasteel al liggen, nog even doortrappen en je kunt binnen de muren genieten van een geurend kopje koffie of uitkijken over het water… Je wandelt door de Hollandse Waterlinie. Langs de vele vogelrijke meren, de riet gekraagde Vecht en Linge, de uitgestrekte uiterwaarden van de Lek en de Waal, door dorpjes en onderweg verrassend lekker eten bij een, tussen het struikgewas verscholen fort, of in één van de ommuurde historische vestingstadjes.

Route 1 – 258 km (4 wandeldagen) – startpunt: Weesp
De volledige beschrijving van deze route met een uitgebreid routekaartje met bezienswaardigheden en achtergrondinformatie is te lezen in het boek wandelvakanties in Europa (zie onder dit artikel.

 

Dagtrajecten van deze route:

DAG 1: WEESP–UTRECHT–64 km
DAG 2: UTRECHT–WIJK BIJ DUURSTEDE–55,5
DAG 3: WIJK BIJ DUURSTEDE–GORINCHEM-51 KM
DAG 4: GORINCHEM–NIEUWKOOP-61 KM
DAG 5: NIEUWKOOP–WEESP-54 KM

UNIEK AAN DEZE ROUTE

  • Kastelen & Buitenplaatsen langs de Vecht
  • Waterliniemuseum & Forten
  • Slot Loevestein
  • Vestingstadjes Weesp, Muiden, Naarden-Vesting, Wijk bij Duurstede, Culemborg
    Gorinchem
  • Naardermeer & Vinkeveensche Plassen

De Hollandse Waterlinie
Het decor van je wandeltocht is de verdedigingslinie van de republiek der Nederlanden. Het opzettelijk onderwater zetten van gebieden (inundaties), is een verdedigingstactiek waar het laaggelegen Nederland perfect gebruik van heeft kunnen maken. De linie van het IJsselmeer naar de Biesbosch was 85 kilometer lang en maar 3 tot 5 kilometer breed. Je startplaats Weesp was vanaf juni 1672 ruim een jaar volledig omringd door water. Knarsetandend zagen de Fransen vanuit de bezette gebieden de onneembare vestingen over het water liggen. De frustratie van de vele mislukte aanvallen werd gebotgevierd op de inwoners van de bezette gebieden. Toen het volk redeloos was, de regering radeloos en het land reddeloos, speelden zich hier dramatische taferelen af. Na vele gevechten, plunderingen en verschrikkingen, lukte het ze niet om verder te komen en droop Lodewijk XIV met zijn leger letterlijk en figuurlijk af. Hoe deze waterlinie in elkaar zit ga je allemaal ontdekken. Niet voor niets is dit cultureel-historische unieke gebied door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

hollandse waterlinie naardermeer 

Slot Loevestein
Over de graslanden en de Waal zie je het Slot al van ver liggen. Tussen de groene natuur van het Munnikenland op een strategische plek door het water van de Waal en de Maas omsloten. Dit is ook weer zo’n écht robuust kasteel! Hier ervaar je hoe Hugo de Groot lange tijd gevangen zat en het hem lukte om met behulp van zijn vrouw te ontsnappen in een boekenkist. Zelf heb ik binnen de kasteelmuren in één van de romantisch ingerichte soldatenhuisjes overnacht. Heel bijzonder! Vooral omdat de maan het slot zo mooi belichtte in de heldere stille nacht. Vanuit Woudrichem vaar je tenslotte naar Gorinchem.

Vinkeveense Plassen
Langs de Vinkeveense Plassen met buurtschapjes, graslanden, molens, drijvende huisjes met tuintjes en aan de waterkant villa’s en woonarken bereik je Fort de Botshol. Je hoort een kakofonie van vogelgeluiden terwijl je hier met de wind in je haar geniet van het uitzicht.. Uitgestrekte groene graslanden doorsneden met slootjes, grillige waterplassen gedeeltelijk bedekt met waterlelies, omzoomd met wuivend riet en hier en daar boomgroepjes. Je hoort aalscholvers en er kan ook zomaar een lepelaar overvliegen.

ETEN & DRINKEN

In elk stadje waar je overnacht zijn goede restaurants en gezellige terrassen. In veel vestingwerken zijn restaurants gevestigd waar je ook heerlijk kunt lunchen of dineren in een historische sfeer. Zelfs een uitgebreide high tea is mogelijk. Elk fort heeft een eigen specialiteit. Zo kun je bij sommige een picknickmand bestellen of aanschuiven bij een barbecue. Tal van evenementen worden georganiseerd, van wijnproeverijen en kookworkshops tot boerenmarkten waar je heerlijke streekproducten kunt kopen. Kijk hiervoor op de website forten.nl

START- EN EINDPUNT
Weesp

DUUR
5 dagen

AFSTAND
273 km

ZWAARTE ROUTE
*
Vlakke route over goede wandelpaden, dijken en rustige weggetjes


ERNAARTOE
Auto: Goedkoop parkeren kunt u op P+R Weesp. Bij overnachting in hotel is gratis parkeren vaak mogelijk.
Openbaar vervoer: Er is een station in Weesp, Stationsplein 1. In Weesp komen de Oosterspoorweg, Flevolijn en Schiphollijn bij elkaar.
------------------

Een uitgebreide beschrijving over dit gebied kun je lezen in het boek
wandelvakanties in Europa

wandelvakanties in europa


DEZE REIS WORDT UITGEVOERD DOOR: Eigen-Wijze Reizen

 


     

    Klik voor het hele overzicht van fetsvakanties door de Waterlinie of op Utrecht in de kaart