Wandelen in het Teutoburger Woud

Twee wandelpaden met een imposante traditie in de regio: de Hermannsweg en de Eggeweg.

De Hermannshöhen verlopen voor meer dan 3/4 door twee natuurparken de in het noordelijk gelegen TERRA.vita en de in het zuidelijk gelegen Teutoburger Woud/Eggegebergte. De wandelroutes van de Hermannshöhen behoren tot de ‘Top Trails’ van Duitsland, de 15 mooiste wandelroutes van het land. Beide routes, de Eggeweg en de Hermannsweg zijn gecertificeerd als ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’, kwaliteitswandelpaden in Duitland. Dit houdt in dat de routes van absolute topkwaliteit zijn. Daarbij komt dat de wandelroutes duidelijk gemarkeerd zijn, zodat je weliswaar flink kunt dwalen maar verdwalen bijna niet mogelijk is. Naast heel veel natuurlijke uitzichtspunten met prachtige vergezichten, zoals bijvoorbeeld de berg Velmerstot met zijn twee toppen, tref je op de route ook veel uitkijktorens van waaraf je kunt genieten van adembenemende panorama’s. Dit is letterlijk op hoog niveau wandelen..  Een rustgevende omgeving, nauw verbonden met de natuur en altijd alles in de buurt, want aan weerszijden van de bergkam ligt op een afstand van maximaal 1 tot 5 km altijd wel ergens een dorpje of een stad. 

Hermannsweg

Eén van de fraaiste hooggelegen wandelpaden in Duitsland is de 156 km lange Hermannsweg. Deze route voert je over de toppen van het Teutoburger Woud door twee natuurparken TERRA.vita en Teutoburger Woud/Eggegebergte. De naam van deze route is te danken aan Hermann de Cherusk, die drie Romeinse legioenen onder leiding van veldheer Varus overwon, in het jaar 9 na Chr.

 De Hermannsweg begint in het parklandschap van het Münsterland in Rheine en gaat over hoogtes van 100 tot 400 meter naar Horn-Bad Meinberg, waar hij eindigt op de 441 meter hoge rotsformatie van de Lippischer Velmerstot, van waaruit je een werkelijk fantastisch uitzicht over de omgeving hebt. Historische gebeurtenissen en vele bezienswaardigheden en attracties zijn op je route te zien en te ervaren, zoals bijvoorbeeld het Hermannsmonument, de Dörenther Klippen, de Externsteine, de Sparrenburg in Bielefeld en het roofvogelpark Adlerwarte Berlebeck. De bergrug heeft  verschillende stijgingen en dalingen. Op veel plaatsen kun je genieten van een weids uitzicht over het landschap.

De wandelaar volgt de historie op de voet: in de historische binnensteden, kloosters, kastelen, musea en vestingwerken zoals de burcht Ravensberg komt de eeuwenoude geschiedenis van deze regio opnieuw tot leven. De grote diversiteit aan geologische overblijfselen en mooie oude stadjes zoals Tecklenburg en Bad Iburg maken deze wandeltocht tot een erg boeiende natuur- en cultuurervaring.

Eggeweg

Het Eggegebergte wordt doorkruist door De Eggeweg van noord naar zuid en loopt hierbij de hele tijd over de rug van het gebergte. Met een totale lengte van 70 km verbindt deze weg, de eerste ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’, de bergtoppen van het Teutoburger Woud in het noorden met het Sauerland in het zuiden.

Dit bergpad had eeuwenlang de functie van leger- en handelsweg. Heden ten dage kunnen wandelaars en natuurliefhebbers op dit prachtige pad in het natuurpark Eggegebirge und Südlicher Teutoburger Wald hun hart ophalen aan de schitterende vergezichten over de omgeving. Het pad voert over een verlaten bergrug van de Externsteine in het noorden door het Silberbachtal naar de eindbestemming, de 468 meter hoge Preußischer Velmerstot, tevens het hoogste punt van het Teutoburger Woud en Egge.

De route voert je verder in zuidelijke richting, over de bosrijke Eggeweg die schitterende uitzichten biedt in alle richtingen. Op je weg naar Marsberg valt er in het Diemeltal veel te genieten van al het natuurschoon. Ook tref je hier een reeks stille getuigen van de indrukwekkende geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld – zoals de ruïne Iburg, de vergane stad Blankenrode, het natuurreservaat Bleikuhlen, de uitkijktoren Bierbaums Nagel en veel indrukwekkende rotsformaties, waaronder de Teutonia-Klippen…