Met ‘Greenways’, of in het Spaans ‘Via Verdes’ bedoeld men spoorwegtrajecten die tussen 1850 en 1950 aangelegd en gebruikt werden om goederen en handel te transporteren en nu niet meer als zodanig gebruikt worden. Tegenwoordig zijn deze trajecten getransformeerd tot natuur-paden voor niet gemotoriseerde gebruikers zoals wandelaars, fietsers of personen met beperkte mobiliteit.

De Via Verdes van Girona, bekroond met de tweede prijs als European Greenways 2003, een speciale vermelding in 2007 in “Development an Tourism”, en de eerste prijs in de categorie “goede initiatieven 2011” voor het project “Discovering the Secrets of Greenways”, geven de reiziger de gelegenheid om een route van de uitdagende Pyreneeën
naar de zonnige en warme Costa Brava per fiets of te voet te ondernemen. Deze route voert je door 5 van de 8 regio’s die Girona telt: Baix Emordà, Gironès, La Selva, Garrotxa en Ripollès.

De Girona Via Verde is opgedeeld in 4 secties;

– De IJzer en Kool route start in Ripoll en vervolgensnaar Ogassa via Sant Joan de les Abadesses.

– De Olot-Girona smalspoor-route, Deze route van Olot naar Girona voert je via de rivieren Ter, Brugent en Fluvià door stadjes en valleien.

– De Girona-Sant Feliu de Guíxols smalspoor-route, begint in Girona, langs de oostelijke flanken van de laaglanden van La Selva tot Llagostera. Van daaruit volg je de vallei van de Riudaura om daarna, tot aan de stad Sant Feliu de Guíxols de mediterrane kustlijn te volgen

– De “Kleine Trein Route”, gelegen tussen Palamós and Palafrugell

 

 

Van de Pyreneeen naar de Costa Brava

Fietsgroepsreis
1095
 • 6 nachten verblijf in unieke accommodaties
 • (E-) Fiets voor alle actieve dagen
 • Techische ondersteuning tijdens de hele route,
 • 2 ecologische lunches to go
 • 3 lunches in een restaurant met locale specialiteiten
Booklocal

Uniek en inbegrepen in deze reis

 • (E-) Fiets voor alle actieve dagen met techische ondersteuning tijdens de hele route
 • 2 ecologische lunches to go
 • 3 lunches in een restaurant met locale specialiteiten
 • Alle benodigde transfers
 • Professionele gids in flora en fauna
 • Entree tot 3 natuurparken met een erkende gids

Bekijk het programma van dag tot dag

De 'Book Local' reizen van zwerftochten.nl worden uitgevoerd door lokale touroperators die grotendeels gebruik maken van lokale producten. We willen hiermee het het duurzame karakter van het eco toerisme promoten. Wie wil er nu niet de meest heerlijk streekproducten kunnen blijven proeven.
Zwerftochten
Book Local

Dag 1 – aankomst luchthaven Barcelona en inchecken in je verblijf

Dag 2 – Transfer naar Ogassa (1 uur 20 min)
Fietsreis Gassa – St Joan de les Abadesses – Ripoll
Visit Ripoll, lunch en zelf te besteden tijd
Transfer naar je verblijf in Olot

De Kolen en IJzer-route, Als gevolg van de ijzerbewerking in de regio Baix Ripollès en de steenkool-industrie in Ogassa is 2 eeuwen geleden een 12 kilometer spoortraject aangelegd, halverwege vorige eeuw zijn deze trajecten opgeheven en vormen nu een geweldig pad om te genieten van lange wandelingen of fietstochten, een prachtige overlevering van het Spaanse industriële verleden. Het spoorwegtraject, welke loopt van Sant Joan de les Abadesses – Ripoll was zelfs nog actief tot 1980, het was toen precies 100 jaar oud. De hele route is nu geplaveid en begroeid met prachtige vegetatie.

Ripoll, daar waar de rivieren Ter en Freser samenstromen bevindt zich het stadje Rippol, gebouwd rondom het 9e eeuwse, benedictijnse klooster van Santa Maria de Ripoll. Dit Romanesque klooster wordt beschouwd als een van de meest belangrijke kloosterlijke centra van het middeleeuwse Catalonië en herbergt prachtige bijgebouwen en kerken uit de 12e eeuw die reliëfs die bijbelse taferelen verbeelden en zeer vermaard zijn. In navolging van het klooster van Santa María de Ripoll wijzen wij je ook op de kerk van Sant Pere, welke dateert uit de 12e eeuw, deze kerk wordt gekenmerkt door zijn pre- Romanesque elementen en huisvest tegenwoordig het Etnografisch museum. Tussen de 16e en 18e eeuw was de vervaardiging van spijkers en wapentuig de belangrijkste industrie in deze regio, zeker de wapensmeden konden zich rekenen tot de belangrijkste in Europa. Met de komst van de spoorweg kreeg ook de textiel industrie een enorme financiële boost die tot op de dag van vandaag nog voortduurt.

Dag 3 – Fietsen van Olot naar Amer
Transfer naar uw accommodatie in Girona

De smalspoor-route, beweegt zich ‘comfortabel’ van Olot (440 m) naar Girona (70 M). De route die voor fietsers, als ook voor wandelaars erg goed te doen is, is in erg goede conditie.. maak je geen zorgen over de bewegwijzering, bruggetje of relingen, het is allemaal tiptop in orde.

De smalspoor-route kronkelt zich door magnifieke landschappen van grote ecologische en culturele waarde. De route begint in het Vulkanen gebied van La Garroxta en volgt de oude smalspoor-route tot aan de Ter-vallei door de weilanden van Salt en Girona. De oude spoorweg welke La Garrotxa en de Gironès met elkaar verbinden zorgen ervoor dat bezoekers de natuurlijke rijkdommen van het vulkanische gebied Garrotxa, het kasteel van Hostoles en de steden Anglès, Sant Feliu de Pallerols en Girona van hieruit kunnen ontdekken.

Dag 4 – Een dag van ontspanning en cultuur in de prachtige stad Girona! Wanneer je nog geen genoeg van al het bijzonders uit deze omgeving kunt krijgen gaat de ontdekkingstocht gewoon verder. Maar wil je een fijn dagje met terrassen en leuke winkels?.. Ook dan ga je zeker een heerlijke dag tegemoet.

Dag 5 – Je fietst van Girona naar Llagostera en checked in bij een accommodatie aan de middellandse-zee-kust

Deze smalspoor-route, is er een van bijna 40 kilometer. Met een soepel verloop van Girona naar Sant Feliu (15m) volg je de oude smalspoorlijn en voel je je een met de regio’s de Gironès en de Baix Empordà,
Het soepele verloop van hellingen en bochten is een opvallend kenmerk van deze Via Verde, deze route gaat als een kronkelige, wiskundige-lijn dwars door het ruige terrein. De paden zijn van een soort  graniet. Het ziet er prachtig uit en je fietst er heerlijk overheen.. het bijzondere is dat deze paden zonder onderbreking ook door de stadjes lopen.

deel 1 van de route Nadat je Girona achter je hebt gelaten fiets je door de Selva- laaglanden, een lappendeken van afwisselend akkers en bossen. Op heldere dagen kun je genieten van buitengewone panorama’s, met zicht op de oostelijke Pyreneeën, tot aan het Montseny-massief en het Serralada Transversal.

Dag 6 – Transfer naar Llagostera en een fietstocht van Llagostera naar St Feliu de Guíxols met vrije tijd in St Feliu de Guíxols

deel 2 van de route De tweede helft van deze tocht gaat door de Ridaura Vallei, deze scheidt het Zuidelijk Cadiretes massief van het Gavarres Massief en verloopt rustig naar de middellandse-zee-kustplaatsje Saint Feliu de Guíxols, ook wel de geboorteplaats van de Costa Brava. Hier beleef je adembenemende zeegezichten en panorama’s over de omliggende landschappen.

Sant Feliu de Guíxols Voortgekomen uit een klein vissersdorp en gelegen naast een benedictijns klooster uit de 10e eeuw, welke bekend stond om zijn hoefijzervormige ingang, heeft de stad zich ontwikkeld dankzij de kurk industrie. Het klooster van Porta Ferrada, gesticht in 986, huisvest het plaatselijk stedelijk museum en het Carmen Thyssen Art Centre, waar je wisselende tentoonstellingen uit haar bijzondere kust-collectie kunt zien.

Costa Brava Het gedeelte dat je van Sant Feliu de Guíxols naar S’Agaró brengt – of je nu te voet of met de fiets gaat geeft je een geweldig panoramisch zicht op de prachtige contouren van de Costa Brava, de ruige kustlijn met roze gekleurde granieten rotsen en groene pijnbomen die versmelten met het intense blauw van de middellandse-zee…

We gaan naar ons hotel, Caleta Park in S’Agaró

Dag 7 – Uitchecken