De Vulkaan-Eifel

'Een klassieker voor de liefhebber'
Vorige slide
Volgende slide

Ons verblijf in De Vulkaan-Eifel was heerlijk. Dit deel van het Rijnlands leisteenplateau is een laaggebergte dat meerdere gebieden omvat; het Sauerland, de Ardennen, de Hunsrück en de Taunus. De laatste vulkanische activiteit die hier heeft plaatsgevonden is van ongeveer 10.000 jaar geleden. Deze gebeurtenissen zijn bepalend voor het landschap en zijn nog goed te herkennen in de vorm van kraters, natuurlijke gassen, lavaformaties en maren (meren in kraters gevormd door explosief vulkanisme).

Het glooiende, heuvelachtige landschap ziet er vooral in de herfst erg mooi uit. Rood, oranje, bruin, geel en groentinten kleuren de hellingen in een mooi pallet. De mooie plaatsjes met vakwerkhuizen, maar ook bijzondere bouwwerken uit de Keltische, Romeinse, Middeleeuwse en latere periodes, zorgen voor een pittoresk decor.

Voor de fietser en wandelaar is het een aanrader om ’s ochtends al vroeg door de heuvels te fietsen of te wandelen. De laaghangende mistflarden zorgen voor een surrealistische wereld waar een plotselinge felle zonnestraal het beeld compleet maakt.

Na een dag van heerlijk buiten zijn, is een grote pul bier en een schnitzel, misschien niet verfijnd, maar wel typisch duits en niet verkeerd voor een hongerige maag.

Voor diegene die dit gebied ook fietsend of wandelend zouden willen ervaren, hebben we een aantal aanraders voor een fietsrondreis of standplaats met fijne hotels, op een rijtje gezet.